czwartek, 23 października 2014

Zielona moc- awokado, jarmuż, szpinak, siemię lniane, banan, jagody goji, woda.


Uwielbiam rozpoczynać dzień od dawki pełnowartościowego koktajlu- idealny sposób na szybkie i bardzo zdrowe śniadanie. Zachęcam do codziennego spożywania koktajli lub świeżo wyciskanych soków. Zapewniamy sobie wówczas porządną dawkę witamin i minerałów.
 
 

Awokado- wielu ludzi wie, że jest zdrowe, ale nie bardzo wie jak je jeść. Oprócz wszelkiego rodzaju past i sałatek, które można z niego zrobić, najłatwiejszym sposobem na pochłonięcie całego awokado jest właśnie koktajl. Zawiera dużą dawkę kwasu oleinowego, omega 3, witamina E, kwas foliowy, luteinę, potas, glutation.
Sezon na jarmuż w pełni rozpoczęty także przez okres jesieni i zimy zachęcam Was do jego spożywania, wartościowy w witaminę C, karoten, chlorofil, witaminy z grupy B i E, żelazo, wapń, błonnik, magnez.
Szpinak- bogaty w żelazo, antyoksydanty, kwas foliowy, witaminę C, E, K, betakaroten, witaminy z grupy B.
Siemię lniane -witamina B12
Banan źródło potasu, witaminy C i błonnika
Jagody Goji zawierają 18 rodzajów aminokwasów, witaminę C, witaminy z grupy B, flawonoidy, cynk, selen, żelazo, wapń.

Wymieniłam tylko pobieżnie wartości odżywcze użytych w koktajlu składników. Tyle mocy w jednej szklance! Koktajle są najlepszym sposobem na spożywanie dużej i surowej ilości warzyw i owoców, a ich przygotowanie trwa zaledwie minutę:-)
Zachęcam Was do własnego eksperymentowania i dzielenia się pomysłami. Do zielonych warzyw dobrze jest dodać banana lub daktyle, które osłodzą nasze podniebienie.
 
 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz