Uwielbiam rozpoczynać dzień od dawki pełnowartościowego koktajlu- idealny
sposób na szybkie i bardzo zdrowe śniadanie. Zachęcam do codziennego spożywania
koktajli lub świeżo wyciskanych soków. Zapewniamy sobie wówczas porządną dawkę
witamin i minerałów.
Awokado- wielu ludzi wie, że jest zdrowe, ale nie
bardzo wie jak je jeść. Oprócz wszelkiego rodzaju past i sałatek, które można z
niego zrobić, najłatwiejszym sposobem na pochłonięcie całego awokado jest
właśnie koktajl. Zawiera dużą dawkę kwasu oleinowego, omega 3, witamina E, kwas
foliowy, luteinę, potas, glutation.
Sezon na jarmuż w pełni
rozpoczęty także przez okres jesieni i zimy zachęcam Was do jego spożywania,
wartościowy w witaminę C, karoten, chlorofil, witaminy z grupy B i E, żelazo,
wapń, błonnik, magnez.
Szpinak- bogaty w żelazo, antyoksydanty, kwas
foliowy, witaminę C, E, K, betakaroten, witaminy z grupy B.
Siemię lniane -witamina B12
Banan źródło potasu, witaminy C i błonnika
Jagody Goji zawierają 18 rodzajów aminokwasów, witaminę
C, witaminy z grupy B, flawonoidy, cynk, selen, żelazo, wapń.
Wymieniłam tylko pobieżnie wartości odżywcze użytych w koktajlu składników.
Tyle mocy w jednej szklance! Koktajle są najlepszym sposobem na spożywanie dużej
i surowej ilości warzyw i owoców, a ich przygotowanie trwa zaledwie minutę:-)
Zachęcam Was do własnego eksperymentowania i dzielenia się pomysłami. Do
zielonych warzyw dobrze jest dodać banana lub daktyle, które osłodzą nasze
podniebienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz