środa, 22 października 2014

MROŻONA CYTRYNA


Wielu z nas kupuje cytrynę, wyciska z niej sok i całą resztę wyrzuca. Przeświadczenie, że w soku z cytryny jest dużo witaminy C jest słuszne, ale witaminowa bomba, która zawiera 10 razy więcej witamin od soku- skórka ląduje w koszu. Co zrobić, żeby zużyć całą cytrynę? Zamrozić.
Koniecznie kupujcie organiczne, niepryskane i niewoskowane cytryny. Wystarczy włożyć całą cytrynę do zamrażarki, a później zamrożoną zetrzeć na tarce.
 
Skórka z cytryny jest doskonałym źródłem witaminy C, niezbędnej szczególnie w okresie jesienno- zimowym. Zwalcza wolne rodniki, zawiera flawonoidy, ma silne właściwości antynowotworowe, bakteriobójcze, wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie, jak również oczyszcza organizm z toksyn.
Zachęcam do picia wody z mrożoną cytryną. W czasie zimy można rozrabiać cytrynę w ciepłej wodzie, dodać do niej imbir, jagody goji, łyżeczkę miodu- idealna rozgrzewająca mieszanka chroniąca przed przeziębieniem na chlodne dni.
W lecie, z zimną woda i lodem woda z cytryną może być idealnym orzeźwienie. Mrożoną cytrynę można dodawać do wielu pokarmów, sałatek, sosów, deserów.
 
 
 
Przeważnie ścieram na tarce kilka cytryn, starte wkładam do pojemnika i zostawiam w zamrażarce, żeby zawsze mieć w zapasie.
 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz