Wielu z nas
kupuje cytrynę, wyciska z niej sok i całą resztę wyrzuca. Przeświadczenie, że w
soku z cytryny jest dużo witaminy C jest słuszne, ale witaminowa bomba, która zawiera
10 razy więcej witamin od soku- skórka ląduje w koszu. Co zrobić, żeby zużyć całą
cytrynę? Zamrozić.
Koniecznie kupujcie organiczne, niepryskane i niewoskowane
cytryny. Wystarczy włożyć całą cytrynę do zamrażarki, a później zamrożoną zetrzeć
na tarce.
Skórka z cytryny
jest doskonałym źródłem witaminy C, niezbędnej szczególnie w okresie jesienno-
zimowym. Zwalcza wolne rodniki, zawiera flawonoidy, ma silne właściwości antynowotworowe, bakteriobójcze, wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie,
jak również oczyszcza organizm z toksyn.
Zachęcam do picia
wody z mrożoną cytryną. W czasie zimy można rozrabiać cytrynę w ciepłej wodzie,
dodać do niej imbir, jagody goji, łyżeczkę miodu- idealna rozgrzewająca
mieszanka chroniąca przed przeziębieniem na chlodne dni.
W lecie, z zimną woda i lodem woda z
cytryną może być idealnym orzeźwienie. Mrożoną cytrynę można dodawać do wielu pokarmów,
sałatek, sosów, deserów.
Przeważnie ścieram
na tarce kilka cytryn, starte wkładam do pojemnika i zostawiam w zamrażarce, żeby
zawsze mieć w zapasie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz