Bogata w beta karoten, wapń, potas, fosfor, cynk, witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczna, działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia
odporność.
Chciałabym zwrócić szczególną uwagę, na właściwości odkwaszające dyni. Większość
chorób zaczyna się właśnie od zakwaszonego organizmu, dlatego należy dołożyć
wszelkich starań, aby zachować równowagę kwaso- zasadową. Przyczyną złego
samopoczucia, zmęczenia, infekcji, osłabienia, problemów trawiennych, skórnych
i wielu innych dolegliwości jest zakwaszenie. Idealny stosunek produktów zasadotwórczych
do kwasotwórczych to 80% do 20%.
Dynia po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości odżywczych. Jest doskonała
przy dietach odchudzających, gdyż jej wartość kaloryczna jest bardzo niska.
Pamiętam jak moja babcia przygotowując dynie suszyła zawsze jej pestki, a ja
je pochłaniałam zachłannie. Otóż pestki dyni są skarbnicą witamin i
minerałów. Zawierają dużą dawkę magnezu,
fosforu, witamin z grupy B, manganu i cynku. Mogą być idealną przekąską
pomiędzy posiłkami, idealne do sałatek, wypieków. Pestki dyni zawierają wielonasycone
kwasy tłuszczowe oraz fitosterole, które zapobiegają odkładaniu się złogów
cholesterolu zapobiegając miażdżycy. Pestki posiadają silne właściwości
lecznicze w przypadku wszelkich pasożytów, miedzy innymi owsików, tasiemca,
lamblii, glisty ludzkiej.
Korzystajmy, więc z sezonu na dynię, róbmy zupy, ciasta dyniowe, puree,
dynie zapiekane i gotowane. Cieszmy się pięknem jesieni!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz