poniedziałek, 17 listopada 2014

ZAKWAS BURACZANY

Zbawienie dla naszych jelit!
 
 
Jak sprawdzić czy nasze jelita są szczelne? Według Michała Tombaka, autora miedzy innymi książki „Czy można żyć 150 lat?” wystarczy napić się soku z buraka, jeśli mocz zmienia barwę na czerwono jest to oznaka, że jelita są nieszczelne. Nieszczelne jelita mogą stanowić poważny problem zdrowotny, być przyczyną wielu chorób i poważnym obciążeniem dla naszego organizmu. Nieszczelne jelito przepuszcza do krwioobiegu toksyny, szkodliwe drobnoustroje, nieprzetrawione resztki pokarmu, grzyby i pasożyty.
We współczesnym świecie śmieciowego jedzenia nafaszerowanego chemią, nie trudno zrobić sobie z jelit sitko, ale za to jak trudno jest później dorowadzić je do porządku. Powszechnie stosowane antybiotyki z byle powodu, zabijają florę bakteryjną jelit! Zakwas buraczany odbudowuje florę bakteryjna jelit, dzięki czemu uszczelnia jelita. 
·         Buraki wzmacniają układ krwionośny, środek krwiotwórczy. Zapobiegają anemii, wspomagają leczenie chorych na białaczkę.
·         Zawierają duże ilości kwasu foliowego, a więc są doskonałe dla kobiet w ciąży, gdyż to właśnie między innymi kwas foliowy uczestniczy w kluczowych procesach, jeśli chodzi o prawidłowy rozwój płodu.
·         Buraki są bogate w pierwiastki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, miedz, chlor, fluor, bor, lit, molibden, kobalt, rubid, cez. Zawarte w burakach barwniki należą do silnych przeciwutleniaczy, które znacznie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
·         Oczyszczają organizm, działając tonizująco na wątrobę, usuwając kwas moczowy z organizmu, oczyszczają krew, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy, hamują procesy gnilne w jelitach.
·         Burak jest zasadotwórczy, pomaga wiec zachować równowagę kwasowo- zasadową.
·         Buraki już przez starożytnych Rzymian były doceniane, jako naturalna viagra.
To tylko część wartości odżywczych i korzyści, jakie może nam przynieść zwykły burak.
Uwielbiam buraki, w każdej postaci, gotowane, pieczone, jako surówka, świeżo wyciskany sok z buraków połączony z marchewką i jabłkiem, barszcz czerwony. Do ugotowania prawdziwego barszczu potrzebny jest zakwas.
Zakwas, zbawienie dla naszych jelit! Łatwy i tani do zrobienia, zawiera więcej witaminy C niż sam burak, ponieważ w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy.
 
POTRZEBUJEMY:
  •  Buraki- około 5,6 sztuk w zależności jak duży mamy słój lub naczynie.
  • Czosnek- 1, 2 ząbki
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie – 2,3 sztuki
  • Szczypta kminu
  • Korzeń chrzanu
  • Sól kamienna (ta do przetworów)

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Myjemy dokładnie buraki, kroimy je na kawałki, nie obieramy ze skóry. Dodajemy przecięte wzdłuż ząbki czosnku, szczyptę lub dwie kminu, liść laurowy, kawałek korzenia chrzanu, ziele angielskie i wszystko zalewamy zimną wodą, w której wcześniej rozpuściliśmy 1 łyżkę soli kamiennej (1 łyżka soli na litr)
 
 
Woda powinna przykryć wszystkie buraki w słoiku. Przykrywamy ściereczką lub gazą i nakładamy gumkę recepturkę. Naczynie/słoik pozostawiamy w zacienionym miejscu.
 

Raz dziennie należy zaglądnąć do naszego zakwasu. Na powierzchni może pojawić się biała piana, którą należy codziennie zebrać drewnianą lub porcelanową łyżką i wyrzucić, a zakwas zamieszczać.

Zakwas jest gotowy w ciągu kilku dni, maksymalnie tygodnia, w zależności od temperatury.
Polecam pić raz dziennie pół szklanki zakwasu - samo zdrowie, a do tego jakie pyszne :-)

2 komentarze:

  1. Wlasnie zajadamy sie barszczem z zakwasu wedlug tego przepisu. Po prostu cudo. Najlepszy barszcz jaki jedlismy w zyciu :) Kupne "koncentraty" buraczane sie chowaja... Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, bardzo sie ciesze, ze smakuje i do tego jaki zdrowy :-)

    OdpowiedzUsuń