Jak sprawdzić czy nasze jelita są szczelne? Według Michała Tombaka, autora
miedzy innymi książki „Czy można żyć 150 lat?” wystarczy napić się soku z
buraka, jeśli mocz zmienia barwę na czerwono jest to oznaka, że jelita są
nieszczelne. Nieszczelne jelita mogą stanowić poważny problem zdrowotny, być
przyczyną wielu chorób i poważnym obciążeniem dla naszego organizmu.
Nieszczelne jelito przepuszcza do krwioobiegu toksyny, szkodliwe drobnoustroje,
nieprzetrawione resztki pokarmu, grzyby i pasożyty.
We współczesnym świecie śmieciowego jedzenia nafaszerowanego chemią, nie
trudno zrobić sobie z jelit sitko, ale za to jak trudno jest później dorowadzić
je do porządku. Powszechnie stosowane antybiotyki z byle powodu, zabijają florę
bakteryjną jelit! Zakwas buraczany odbudowuje florę bakteryjna jelit, dzięki
czemu uszczelnia jelita.
·
Buraki
wzmacniają układ krwionośny, środek krwiotwórczy. Zapobiegają anemii,
wspomagają leczenie chorych na białaczkę.
·
Zawierają
duże ilości kwasu foliowego, a więc są doskonałe dla kobiet w ciąży, gdyż to
właśnie między innymi kwas foliowy uczestniczy w kluczowych procesach, jeśli
chodzi o prawidłowy rozwój płodu.
·
Buraki
są bogate w pierwiastki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez,
mangan, miedz, chlor, fluor, bor, lit, molibden, kobalt, rubid, cez. Zawarte w
burakach barwniki należą do silnych przeciwutleniaczy, które znacznie
zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
·
Oczyszczają
organizm, działając tonizująco na wątrobę, usuwając kwas moczowy z organizmu,
oczyszczają krew, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu, przeciwdziałają
miażdżycy, hamują procesy gnilne w jelitach.
·
Burak
jest zasadotwórczy, pomaga wiec zachować równowagę kwasowo- zasadową.
·
Buraki
już przez starożytnych Rzymian były doceniane, jako naturalna viagra.
To tylko część wartości odżywczych i korzyści, jakie może nam przynieść
zwykły burak.
Uwielbiam buraki, w każdej postaci, gotowane, pieczone, jako surówka,
świeżo wyciskany sok z buraków połączony z marchewką i jabłkiem, barszcz czerwony.
Do ugotowania prawdziwego barszczu potrzebny jest zakwas.
Zakwas, zbawienie dla naszych jelit! Łatwy i tani do zrobienia, zawiera
więcej witaminy C niż sam burak, ponieważ w trakcie fermentacji powstaje kwas
askorbinowy.
POTRZEBUJEMY:
Buraki- około 5,6 sztuk w zależności jak duży mamy słój lub naczynie.
- Czosnek- 1, 2 ząbki
- Liść laurowy
- Ziele angielskie – 2,3 sztuki
- Szczypta kminu
- Korzeń chrzanu
- Sól kamienna (ta do przetworów)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Myjemy dokładnie buraki, kroimy je na kawałki, nie obieramy ze skóry. Dodajemy przecięte wzdłuż
ząbki czosnku, szczyptę lub dwie kminu, liść laurowy, kawałek korzenia chrzanu,
ziele angielskie i wszystko zalewamy zimną wodą, w której wcześniej rozpuściliśmy
1 łyżkę soli kamiennej (1 łyżka soli na litr)
Woda powinna przykryć wszystkie buraki w słoiku. Przykrywamy ściereczką lub gazą i nakładamy gumkę recepturkę. Naczynie/słoik pozostawiamy w zacienionym miejscu.
Raz dziennie należy zaglądnąć do naszego zakwasu. Na powierzchni może pojawić się biała piana, którą należy codziennie zebrać drewnianą lub porcelanową łyżką i wyrzucić, a zakwas zamieszczać.
Zakwas jest gotowy w ciągu kilku
dni, maksymalnie tygodnia, w zależności od temperatury.
Polecam pić raz dziennie pół szklanki zakwasu - samo zdrowie, a do tego
jakie pyszne :-)
Wlasnie zajadamy sie barszczem z zakwasu wedlug tego przepisu. Po prostu cudo. Najlepszy barszcz jaki jedlismy w zyciu :) Kupne "koncentraty" buraczane sie chowaja... Polecam!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo sie ciesze, ze smakuje i do tego jaki zdrowy :-)
OdpowiedzUsuń